Aqara lanserar sina nya hubb M3 – en ny kioskvältare?

Aqara lanserade under CES i Las Vegas igår sin nya hubb M3. Den nya hubben är en imponerande enhet med flera avancerade funktioner och gör att Aqara blir en riktig utmanare till populära hubbar som Homey Pro m.fl.

Skrivet av

Islam Habib

Publicerat

Aqara har sedan 2022 teasat om att en ny hubb är på gång och många är vi som har väntat på att de ska släppa en ny hubb med efterlängtad funktionalitet. Igår på CES var det äntligen dags. M3 har en rad nya funktioner som gör den till en av de mest avancerade hubbarna på marknaden.

Låt oss ta en närmare titt på vad M3 har att erbjuda.

Nya funktioner

Kompatibel med Matter

Matter är en ny standard för smarta hem som gör det möjligt för produkter från olika tillverkare att kommunicera med varandra. Detta är en stor nyhet, eftersom det gör det enklare att bygga ett smart hem med produkter från olika märken och inte bara vara bunden till Aqaras sortiment.

Med M3 kan du koppla ihop dina Aqara-produkter med produkter från andra tillverkare, till exempel Sonos, Philips Hue, och SmartThings.

Aqara har dock påpekat att Matter-stödet kommer att rullas ut stegvis i olika faser så det är inte helt säkert att detta finns tillgängligt när hubben släpps globalt under Q2 2024.

Agerar som Thread Border Router

Thread är som vi skrivit om tidigare ett nytt trådlöst protokoll som är särskilt bra för smarta hem. Det är energieffektivt och har lång räckvidd.

Som en Thread Border Router kan M3 ansluta Thread-enheter till ditt Wi-Fi-nätverk. Detta gör det möjligt för dig att använda Thread-enheter i ditt smarta hem, även om du inte har en Thread-router.

Aqara har även sagt att man flyttar lagringen från molnet till edge-kompatibel lagring med end-to-end kryptering. Detta innebär även att automationer kan köras lokalt även om internetanslutning saknas.

En sammanfattning av M3:s funktioner

  • En ny processor som gör den snabbare och mer kraftfull
  • En ny design som är mindre och mer diskret
  • En IR-blaster som gör det möjligt att ansluta enheter som TV-aparater, AC eller annat med ir-fjärrkontroll
  • Matter-stöd
  • Stöd för Thread Border Router
  • Stöd för PoE
  • 5Ghz Dual band
  • Stöd för lokal lagring och möjlighet att köra automationer lokalt
  • Anslutning till LAN- kräver ingen internetuppkoppling

Releasedatum och pris

Aqara M3 kommer enligt Aqara att släppas någon gång under Q2 2024- exakt när vi kan se den här i Sverige är ännu oklart.

Priset på hubben presenterades inte igår men om man jämför med nuvarande M2 som säljs för ca 500 kr kan vi förvänta oss en högre prislapp på M3 med tanke på alla de nya funktionerna.

Med dessa nyheter och funktioner kan man lugnt säga att Aqara har gett sig in i leken för att konkurrera med enheter som Homey Pro eller kanske till och med hela ekosystem som Google Home eller Apple Home.

Vi väntar med spänning på release så vi kan testa M3 och dela med oss av våra erfarenheter.

Islam Habib

Islam Habib är grundare och redaktör här på Diginytt. Han har ett stort teknikintresse och många års erfarenhet från både teknikbranschen och inom kommunikation och digital marknadsföring. Han har full koll på nyheter och nya lanseringar inom smarta hem.

Läs även...