zigbee logotyp

Vad är Zigbee och hur fungerar det i det smarta hemmet?

I en värld där allt blir smartare, från vår belysning till våra termostater, finns en teknik som sticker ut lite extra: Zigbee. Men vad är egentligen Zigbee, och varför har det blivit så populärt inom hemautomatisering?

I den här artikeln kommer vi att djupdyka i denna populära teknologi, utforska dess ursprung, och upptäcka varför det är hjärtat i många av dagens smarta hem. Om du någonsin har funderat över hur dina smarta enheter kommunicerar med varandra eller varför Zigbee ofta nämns i samma andetag som stora varumärken som Philips Hue eller Ikea, här får du svaret. 

Vad är Zigbee? Zigbees ursprung till användning i smarta hem

Zigbee, är ett protokoll utvecklat av Connectivity Standard Alliance (CSA) (tidigare Zigbee Alliance), utvecklades 1998 för att skapa digitala nätverk med låg effektförbrukning. Namnet Zigbee syftar på dansen som bin utför när de hittar hem. Teknologin är enkel och billig jämfört med Bluetooth och Wi-Fi. Medan Bluetooth har sin egen nisch, har Zigbee blivit en favorit bland olika tillverkare som Philips Hue för smart belysning.

Använda Zigbee: mesh-nätverk, noder och räckvidd

Zigbee är baserat på standarden IEEE 802.15.4 för kortviddskommunikation. Enheterna kan skicka data långa sträckor genom att hoppa mellan varandra i ett “mesh-nätverk”. Detta nätverk består av flera noder som kommunicerar med varandra, vilket gör att data når längre och nätverket blir mer pålitligt. Med en frekvens på 2,4 GHz, kan Zigbee-enheter ha en räckvidd på upp till 100 meter i öppna utrymmen.

Zigbee i det smarta hemmet: hemautomation och anslutna enheter

Zigbee används mycket för hemautomation, så som belysning, termostater eller brandvarnare. Andra områden är sensornätverk, industriella system och samlad medicinsk data. Sensorer i smarta hem använder Zigbee för att skicka data till en central smart hubb eller enhet.

Trådfri från IKEA är ett exempel på en produktlinje som använder Zigbee-teknik. Enheterna drar mycket lite el och har lång batteritid, vilket gör Zigbee lämpligt för smarta hem.

Zigbee 3.0

Lanserad 2016, representerar Zigbee 3.0 en viktig uppdatering av Zigbee-protokollet. Vad som gör denna version speciell är att den sammanför alla tidigare standardprofiler. Det innebär att olika enheter, vare sig det handlar om energimätning, hemautomation eller smarta lampor, nu kan samverka smidigt inom ett enda system.

En annan fördel med Zigbee 3.0 är dess bakåtkompatibilitet. Om du har en controller baserad på Zigbee 3.0 kan den kommunicera med alla tidigare Zigbee-enheter. På samma sätt kan ett nytt tillbehör som använder Zigbee 3.0 kommunicera med en äldre controller. Detta ger användarna en stor flexibilitet när de bygger eller uppgraderar sina smarta hemsystem.

Intressant nog har CSA valt att inte särskilt betona “3.0” i sin marknadsföring. Istället refererar de helt enkelt till tekniken som “Zigbee”. Detta kan vara ett tecken på deras önskan att förenkla och standardisera märket för konsumenterna.

Fördelar med Zigbee: från låg elförbrukning till mesh-nätverk

Fördelar är låg elförbrukning, bra räckvidd genom mesh-nätverk och hög säkerhet med kryptering. Zigbee använder också en öppen standard, vilket innebär kompatibilitet med produkter från olika tillverkare.

Nackdelar med Zigbee: jämfört med Wi-Fi och Bluetooth

Nackdelar kan vara begränsad hastighet och konkurrens från Wi-Fi och Bluetooth som erbjuder mer funktioner. Z-Wave är en annan populär trådlös teknik som ofta jämförs med Zigbee, men den har sina egna styrkor och svagheter.

zigbee-natverk

Zigbee vs Z-Wave: räckvidd och frekvensband

Zigbee använder andra frekvensband än till exempel Z-Wave. Räckvidden är liknande Bluetooth men mesh-nätverket gör att Zigbee når längre. Zigbee drar mindre el än vanlig Bluetooth och är lika effektiv som Bluetooth LE.

Säkerhet i Zigbee-nätverk: kryptering och autentisering

Zigbee skyddar data genom 128-bitars kryptering och nycklar för att säkra nätverket. Enheter måste autentiseras innan de släpps in. Zigbee hanterar även återspelade meddelanden och har uppdateringar för att skydda mot programvarufel.

Framtiden för Zigbee i det smarta hemmet: marknadstillväxt och tekniska framsteg

Marknaden för Zigbee förväntas växa kraftigt med ökande användning av IoT och smarta hem. Tekniken sprider sig till fler regioner och sektorer. Ny teknik kommer göra Zigbee snabbare medan säkerheten förbättras. Konkurrensen från de nya standarderna Matter och Thread är också starka konkurrenter som driver teknologin framåt trots en intensiv bransch.

Connectivity Standards Alliance

Connectivity Standards Alliance representeras av företrädare från bl.a följande företag: Amazon, Apple, ASSA ABLOY, Comcast, Google, Huawei, IKEA, The Kroger Co, LEEDARSON, Legrand, Lutron Electronics, NXP Semiconductors, Resideo, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, SmartThings, Somfy, STMicroelectronics, Texas Instruments, Tuya, och Wulian.

Vanliga frågor och svar

  • Vad använder zigbee för kryptering?

   Zigbee använder 128-bitars kryptering för trådlösa kommunikationer mellan smarta enheter.

   Vad innebär det att Zigbee är en öppen standard?

   Zigbee är en öppen standard, vilket innebär att specifikationerna för protokollet är tillgängliga för alla tillverkare. Detta bidrar till en bättre kompatibilitet mellan olika produkter och möjliggör en bredare användning för konsumenter.

   Hur ansluta till Zigbee nätverk?

   För att ansluta en enhet till ett Zigbee-nätverk, behöver enheten ha Zigbee-stöd. Anslutningsprocessen kan variera beroende på enhet, men generellt kräver den att enheten sätts i parningsläge och upptäcks av Zigbee-router eller en smart hubb.

   Hur fungerar anslutningen till Zigbee med Ikea Trådfri?

   Ikea Trådfri enheter kommunicerar via Zigbee protokollet. Det betyder att du kan ansluta Trådfri enheter till andra Zigbee-kompatibla enheter och till en Zigbee-router, vilket gör att enheterna kan interagera med varandra över ditt nätverk.

   Vad är Zigbee Alliance?

   Zigbee Alliance är en grupp företag som arbetar tillsammans för att standardisera och främja Zigbee teknologi. Zigbee Alliance bytte under 2021 namn till Connectivity Standard Alliance (CSA) och består av tillverkare och utvecklare från hela världen och styr utvecklingen av den öppna Zigbee-standarden.

    

   Vad är maximalt antal noder i ett Zigbee-nätverk?

   Ett Zigbee-nätverk kan stödja upp till 65 000 noder, vilket innebär att du kan ansluta 65 000 till enheter till ett enda nätverk. Denna gräns är mycket högre än de flesta andra trådlösa protokoll, vilket gör Zigbee mycket skalbart.

   Vad menas med termen "mesh" i sammanhanget med Zigbee?

   Mesh avser ett nätverk där alla enheter (noder) kan kommunicera med alla andra enheter. Om en nod tappar sin anslutning, kan den ansluta till en annan nod som ligger inom räckhåll. Detta ökar nätverkets stabilitet och tillförlitlighet.

   Vilka enheter är mest populära att ansluta till ett Zigbee-nätverk?

   De mest populära Zigbee-produkterna inkluderar strömbrytare, glödlampor, trådlöst styrd batteridrivna enheter. Dock kan ett Zigbee-nätverk fungera med alla enheter som stödjer Zigbee protokollet.

    

    

 • Islam Habib

  Islam Habib är grundare och redaktör här på Diginytt. Han har ett stort teknikintresse och många års erfarenhet från både teknikbranschen och inom kommunikation och digital marknadsföring. Han har full koll på nyheter och nya lanseringar inom smarta hem.

  Läs även

  Vad är Z-wave och hur fungerar tekniken?

  Vad är Z-wave? Z-Wave är en trådlös kommunikationsteknik speciellt utformad för smarta hem. Den kopplar samman allt från sensorer till…...

  Islam Habib